Tuesday, September 25, 2007

De Terreur van de Bureaucraat

Tja, daar ging mijn vrije dag. Ik dacht even snel een theorie test te doen voor het Canadese rijbewijs. Ik onderschatte de terreur die de bureaucraten kunnen zaaien. Het begint eigenlijk al met de pure discriminatie van Nederlanders. Kom je uit Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland, dan kan je zo 1 op 1 je oude rijbewijs inruilen voor een Canadees exemplaar. Een Nederlander is echter de klos. Ik moet opnieuw theorie- en rij-examen afleggen. Tja, daar had ik me al bij neergelegd. Toen ik op het ICBC verscheen werd mij een theorie examen geweigerd. Mijn Nederlandse rijbewijs was namelijk niet in het Engels verklaard. Of ik maar even een officiele vertaling wilde overleggen. Ik kreeg een formulier mee en werd naar het Consulaat gestuurd. Op Internet had ik het adres opgezocht, en zag dat dit mij 43 dollar ging kosten. Ik dus naar het Consulaat. "Nee mijnheer, dit soort dingen doen wij niet". Ik word ter plekke boos, en leg die trut achter het ruitje uit dat de vertaal service op het Internet is vermeld, inclusief prijs nota bene. Trutje terug naar haar baas. Maar nee hoor, men was niet bereid om het ICBC formulier in te vullen. Ik kon een copy van mijn eigen rijbewijs krijgen, en dan zou zij in het Engels er bij zetten wat mijn geboorte datum en plaats waren. Nou, dat dus maar laten doen, voor 43 dollar. Terug naar ICBC: deze vertaling wordt niet geaccepteerd. De moed zakt me in de schoenen en ik leg uit dat ik precies deed wat ze me vroegen, maar dat dit alles is wat het consulaat voor me doet. Uiteindelijk mocht ik de test doen (40 goed van 46) maar de uiteindelijke certificatie zou ik pas krijgen als de manager weer op kantoor is. Mijn NL rijbewijs is ingenomen, en ik mag nu alleen nog maar onder supervisie rijden. Ik vroeg nog om een bewijs van inname, maar zelfs dat kreeg ik niet mee. Zucht, was ik maar in 1910 geboren. Toendertijd kocht je gewoon een T-Ford als je wilde rijden, en niemand die er verder iets mee te maken had. Je was alleen afhankelijk van de petroleum boer voor de peut of de alcohol voor in je brandstof tank. Dit soort dingen worden me af en toe gewoon te veel. Treiter de burger maar lang genoeg, en dan krijg je vanzelf amok-makers zoals de Breedbeeld-Don Quichotte die de Rembrandttoren bestormde met een Uzi. Ik zie het mezelf nog wel een keer doen. Illegaal en onverzekerd rondrijden wordt als optie steeds aantrekkelijker. Als slot de trivia: Wanneer dim je groot licht? Als je tegenligger 50, 100, 150 of 200m verwijderd is? Ik gokte 100m, maar dat is fout.

4 comments:

Jorrit said...

Breathe in -- breathe out.
(repeat)

jacco said...

Discriminatie? Waarom zouden inwoners uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland (en vermoedelijk ook Scandinaviƫ) wel hun rijbewijs mogen omruilen, denk je? :-)

Brasto said...

Had je niet beter even naar de USA kunnen gaan?. Mijn rijbewijs was in een dag geregeld voor USD 7,50. Theorie voldoende punten gehaald om als rij-instructeur te kunnen optreden. En als praktijkproef 15 minuten met de sherrif in je eigen (huur) auto rondrijden. Een eitje dus....
Ik zou maar eens gauw een slimme congresman uitzoeken die jouw Canadese zaakjes weet te behartigen. Een aanklacht bij het bueau Rechten van de Mens wegens vermeende discriminatie kan ook helpen..........Op mijn NL rijbewijs staat dat het een Permis de Conduire is dat zou een 2-talige Canadees toch moeten kunnen begrijpen ?
Je moet maar eens kennis nemen van bijv. http://www.wereldwijzer.nl/showthread.php?t=38204 om te ontdekken wat een wereldreiziger allemaal voor problemen kan tegenkomen.

jacco said...

Wat is het stil, Bram. Je bent toch niet Halo 3 aan het spelen, he? Want dat is alleen maar een stap richting de Halocaust :-)