Monday, August 27, 2007

Dichtgeslibd?

Af en toe lees ik het Nederlandse nieuws via Internet. Als voormalig vaste klant van de files op de A6, A1 en A10, voel ik met de Flevolanders mee. Het schijnt nu helemaal muurvast te zitten. Tja, Nederlanders en infrastructuur.... dijken bouwen lukt nog wel, maar de wegen? Ik kan me nog steeds opwinden over de mentaliteit t.o.v. het wegen-net. Een malloot roept "Extra asfalt helpt niet", en als papagaaien wordt deze pseudo-wijsheid herhaald. Helemaal erg wordt het als er 4.7 miljard in het zwarte gat van de Betuwelijn verdwijnt. Ik heb een gedachten experiment gedaan dat ik met jullie wil delen. Wat kan je kopen met het geld dat je uitspaart met elke meter spoorlijn? Doe eens een gok. Wel, ik heb het even zichtbaarder gemaakt. Al die grote bedragen zeggen de gemiddelde kiezer in Nederland zo weinig. Ter vergelijking, in de USA leggen ze een kilometerje spoorweg neer voor 1 of 2 miljoen dollar. Zo niet in Nederland.

4 comments:

Brasto said...

Tja..als je het zo bekijkt..Een complete Betuwelijn voor dezelfde prijs als vier Spaceshuttles ? Dan is dus die Betuwelijn die over een periode van minstens 50 jaar tig miljoen ton vracht en passagiers kan vervoeren een koopje...

Bram said...

Maar bekijk het eens zo: een meter Porche is goedkoper dan een meter spoorweg. Als je 40000 Porches bumper aan bumper zet tussen Rotterdam en Duitsland, ben je goedkoper uit dan die paar ijzeren staven. Waanzin!

jacco said...

Makkelijk roepen, Bram. Hier is mijn oplossing: ik tel tot drie en dan gaan we met z'n allen tegelijk 120 rijden. Probleem opgelost!

Anonymous said...

Of we plaatsen een treinstel onder de spaceshuttel. Dan is de shuttel in ene weer vrij goedkoop.

groetjes, Joep