Friday, May 21, 2010

Burgerplicht

Wel, ik heb zojuist aan mijn burgerplicht voldaan. Daar ik nog niet bevoegd ben om mijn stem uit te brengen voor de Canadese verkiezingen, heb ik gestemd voor de tweede kamer verkiezingen in Nederland. Per post gaat mijn stem naar Den Haag. Zoals immer, stem ik puur op het programma, met de hulp van de stemwijzer. Blijkbaar is mijn gedachtengoed niet optimaal vertegenwoordigd in de politiek, want de partij waarvan het program het meest met mijn ideeën strookt, heeft slechts 20 matches op 30 stellingen. Ik ben het verst verwijderd van Groenlinks en de piratenpartij met 7 matches uit 30.

4 comments:

Anonymous said...

Dus je voelt je nog steeds een Hollander ;-).
Stemmen gaat eigenlijk over het premierschap.
De inhoud wordt minder belangrijk. Welke lijsttrekker vind je sympathiek en zie je hem/haar zitten als premier?
Op dit moment geven de peilingen aan dat Rutte goed op koers ligt. En er zijn berichten over het konijn uit Rutte's hoed:
als hij wint wordt misschien Neelie Kroes als premier gelanceerd. Lijkt me wel wat, de eerste vrouw als premier in Nederland. En ze kent de klappen van de Ned. en Europeese zweep!
We zullen zien! Els

Anonymous said...

Nou, eigenlijk is het je burgerrecht. De stemplicht is al tijden afgeschaft :-).

De stemwijzer vergelijkt je mening met de voorgenomen plannen van de partijen. Maar eigenlijk is het interessanter om te kijken naar wat een partij doet in plaats van wat ze zeggen.

Zou er geen stemwijzer zijn die gebaseerd is op het stemgedrag van een partij in het verleden? (Dit sluit natuurlijk wel nieuwe partijen uit die nog niet vertegenwoordigd zijn in de Kamer).

Champions League finale vanavond! Ga je nog kijken, of is het alleen maar ijshockey?

Bram said...

Ja, Neelie Kroes zie ik wel zitten, want Nederland kan wel een Thatcher gebruiken. Een no nonsense iron lady.

Wat betreft CL: Ik wil natuurlijk zien of van Gaal het flikt. Uitgekotst door NL omdat ie boven het maaiveld uitstak en niet bescheiden genoeg was.

Ja, een extra score voor nakomen van program zou handig zijn, maar coalities zijn altijd nodig. Hier vormt slechts 1 partij de hele regering.

Bram Stolk said...

Ik vraag me af of het door de HH makers van stemwijzer programma's niet mogelijk zal zijn de opinie zodanig te beïnvloeden dat een bepaalde partij hiervan zal kunnen profiteren...

Sommigen willen graag tot de groep van winnaars behoren, daarom moeten al die enquêtes en prognoses eigenlijk achterwege blijven.

Grappig vind ik de mogelijkheid van 3FM om je eigen verkiezingsprogramma te kunnen samenstellen. Gewoon onvoorstelbaar dat ik op de CU ben uitgekomen.

Ik denk dat er in de gebruikte algoritmen totaal geen rekening wordt gehouden met het ''gewicht'' van een standpunt, men kijkt simpel weg uitsluitend naar matches en telt dat als absolute score.
Gewoon te simpel dus.